Kore'de Açık Tenlilik Güzelliğin Simgesi mi? ...


Kesinlikle sizinde dikkatini çekmiştir bu konu. Dizilerde, filmlerde, normal hayatta görüdüğümüz ünlü veya ünlü olmayan Koreliler özelliklede kadınlar çok açık tenli değil mi_?
Bunun nedeni nedir tarzında bir soru belirdim aklımda. Ufak bir araştırmadan sonra sorunun cevabını buldum sanki. Sizlerlede paylaşmak istiyorum. 
Neden Korelilerin güzellik standartları inci gibi beyaz olmak gibi bir şey içeriyor? Aslında bu sorunun cevabının basit olduğu hakkında vurgular yapılmış. Nedenide şu ki Kore'de koyu tenlilik köylüler ve güneş altında çok çalışan insanlarda görülüyormuş.
--Bizim tabirimizle amele yanığını kastediyor olabilirler :).--
Açık tenlilik daha çok asil insanlarda görülüyormuş. Nedenide açık değil mi, sürekli evde veya kapalı bir ortamda bulunuyorlar. Yani kendilerine bakıyorlar. Tabii ki bu yazdıklarımız Kore'nin geçmişinde olan şeyler. 1960'ların ortasında başlayan sanayileşme 1970'lere doğru çiftçi ya da tarımla uğraşan toplum sınıflandırması ortadan kalkmış. Alt sınıfın çoğunluğu tarlalarda çalışmayı bırakmış fakat bu kezde fabrikalarda kapalı mekanlarda çalışmaya başlamışlar. Peki bu durum var olan görüşü nasıl etkilemiş_?
30 - 40 yıl kadar açık tenlilik kişiler arasında fark olarak kabul edilmeye devam edilmiş. 2000'lere kadar koyu tenli insanlar güzellik simgesi olarak kabul edilmemiş ta ki bu kadın çıkıp gelene kadar;


 Fotoğrafta gördüğünüz kadının adı Lee Hyori, koyu tenli olmasına rağmen güzelliğiyle Kore'de en üst sıralara çıkmıştır. Hyori'yi örnek olarak göstermek gerekirse 3-5 yıl boyunca Kore'nin en büyük pop starları arasında boy göstermiştir. Hyori'ye eşit olarak Britney Spears'ın top yaptığı dönem düşünülebilir. (1999-2002 yıllarında Spears kadınlar arasında gösterilen en iddaalı kişiydi.)
Hyori, Kore'de tüm kanallarda, tüm bilboardlarda, music videolarında ve reklam filmlerinde yerini almıştır. Ve Kore'de yaşayan insanlar bu gibi pozları görüp yavaş yavaş koyu tenlilerinde güzel olabileceğine inanmaya başlamıştır. Hyori bir dönem noktası denebilir. Fakat Kore'de, Hyori'nin popüler olduğu zamanları göremeyen göç etmiş Korelilerde açık tenlilik halen daha güzelliğin simgesidir.
Yine sizlerde farketmişsinizdir, Koreli kadınların taktıkları şapkaları. Büyük ve suratını tamamen güneşten koruyacak tipte şapkalar kullanırlar. Bunun en büyük etkisi açık tenliliğe verilen önem ve kısmen açık tenliliğin güzelliği simgelemesidir.

Lee Hyori gerçekten güzel kadın. Ayrıca Running Man'de izlediğim kadarıyla çokta sempatik ve doğal.

NOT;
*Aslında koyu tenlilikten kastettiğimin büyük çoğunluğu güneşten kaynaklanan tendeki bronzlaşmadır. Doğuştan bizim bildiğimiz kumrallık, esmerlik kastedilmemektedir.
**Bu konu ile ilgili yorumlardan biride sadece açık tenliliğin güzelliği temsil etmesi değilde, deri kanserinden kaçınmak amaçlı güneşten uzak durulduğudur. Biliyorsunuzdur ki, Koreliler sağlıklarına çok dikkat eden ve önem veren insanlardır. Tabii, güneşten kaçınıncada açık tenli olmak kaçınılmaz.
 
Teşekkürler...
***Bu konu ile ilgili tüm yorumlarınızı bekliyorum.

Kore'de Açık Tenlilik Güzelliğin Simgesi mi? ... Kore'de Açık Tenlilik Güzelliğin Simgesi mi? ... Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 2/17/2012 Oylama: 5

6 yorum:

  1. min ho da koyu tenli hatta ben onu ilk görnce şaşırmıştım bu koreli mi diye :)

    YanıtlaSil
  2. bu arada ben ktden elfscl blogun çok güzel sayende koreceyi öğrenicem kumaho

    YanıtlaSil
  3. Hoşgeldiniz ve Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. allahım ya ...:yazılarını okuyunca senin bayan olacagını zannetmiş olan aklıma güldüm:)) niye oyle hissettim bilmem ama güzel yazdıkların takip edeceğim seni;=)

    YanıtlaSil
  5. Takip edeceğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Mevlüt AlpdoğanNisan 22, 2013 10:59 ÖS

    Bir çok blog okudum neden bu blog sitesne daha önce hiç rastlamadım nasıl oldu da kaçırdım dediğim bir blog oldu.Takip ediyorum bundan sonra burayıda.Kore 'den bahseden Ajumma'lar var ama çok ahjussi yok en azından ben denk gelmedim.Koreyi iyi anlatan ve onlar hakkında çok bilgi öğrenebileceği bir blog.Varsa belki gözden kaçırdığım bloglar lütfen buradan yada mesajla bildirim kesin okuyun kesin okumalısın dediklerinizi bekliyorum.Açık ten dediğin zaman aklıma ilk Kim sa rang gelir.. Yüz dolgunluğu doğallık ne ararsan var o ajumma(agashide olabilir.)

    YanıtlaSil

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.