Goblin Kore Dizisi (Dokkaebi - 도깨비)


2016 yılı sonları ve 2017 yılı başlarında karşımıza çıkan bu dizi – Goblin (Dokkaebi) – Güney Kore’nin kablolu bir kanalı olan tvN kanalında yayınlandı ve izlenme rekorları kırdı. Hepimizi de bilgisayarın başına bağladı.

Goblin Dizisi Oyuncuları ile dikkat çekerek öncelikle kendini izlettirme şansını yakalamış ve oyuncuların fevkalade performanslarının yanında görsel efektler ve grafikler de fena olmayınca hepimizin sabırsızlıkla beklediği bir dizi haline geldi.

Goblin dizisinde kimler oynuyor sorusunu cevaplamak gerekirse; Gong Yoo, Kim Go Eun, Lee Dong Wook, Yoon In Na, Yook Sung Jae gözümüze çarpıyor. Goblin dizisi oyuncuları kendilerini ispatlamış ve ilgileri üzerine çeken başarılı oyunculardır. Bu oyuncuların yanında yine oldukça iyi oyunculuklarıyla göze çarpan birkaç bölümde gördüğümüz yan veya konuk oyuncular da var. Goblin dizisi oyuncuları tüm liste için tıklayınız.


Goblin - Konusu

Kısaca goblin dizisinin konusundan bahsetmek gerekirse geçmişte Kore Hükümdarlığı zamanında haksızlığa uğrayan bir generalin ve tüm ailesinin ölümü ile başlayan dizi, generali seven birkaç hizmetkarının senelerce ettiği dualarıyla general tekrar dirilir ve Goblin olarak hayata döner. Tabii ki hayata dönmenin bazı bedelleri olacaktır. Bu bedel (ölümsüz olmak, kalbinde kılıç saplı olması, hiçbir şeyi unutmuyor olması) generale oldukça acı vermekte olup bu acıdan kurtulmak için çözüm aramaktadır. Çözüm ise kendisinin aşık olacağı ve evleneceği kadının generalin kalbinde saplı bulunan kılıcı çıkarması olacaktır. Fakat, kılıç çıkarılınca general ölecektir. Konusu itibari ile ilk bölümü geçmişte başlarken sonraki bölümlerde 900 yıl ilerleyen tarih günümüzü anlatmaktadır. Diziyi ayrıca zevkli kılan bir karakter de karşımıza çıkmaktadır. O kişi de ölüm meleğidir. Ölüm meleğinin gizemini de diziyi izleyerek sizler kendiniz öğrenin.

Goblin dizisinin oyuncularından ve konusundan bahsettikten sonra isterseniz asıl bahsetmek istediğim konuya geçelim. Kimdir bu Goblin, nedir? Kore kültüründe goblinin yeri ve goblin neyi simgelemektedir? gibi soruları merak edenleriniz olmuştur. Olmadıysa da bu yazıyı okuyarak biraz Kore hakkındaki kültür birikiminize serpiştirmelerde bulunacağım.

Ufak bir araştırma yapıp sizlerle Goblin nedir, goblinin özellikleri ve benzeri gibi bazı bilgiler paylaşacağım.

Goblin – Dokkaebi – Kore Halk Hikayesi, İnanışı


Korelilerin inandıkları diğer bir değişle halk tarafından uzun zamanlardır anlatılan hikayeler arasında en çok bahsi geçen doğaüstü bir varlıktır dokkaebi. İngilizce Goblin olarak çevrilmiş olan dokkaebi, bu yazının girişinde yazdığım ve hepimizin beğenerek izlediği dizinin de adıydı. Aslında, Goblin şeklinde İngilizceye çevrilen dokkaebi çevirisi yanlış olabilir. Çünkü Avrupa’da goblin şeytan veya kötülüğü simgelemektedir; oysa Kore mitolojisinde dokkaebi doğaüstü güçlere ve becerilere sahip yaratıklardır. İyi ya da kötü özelliklere olabilir. Genellikle insanları mutlu etmekten hoşlanırlar ancak zaman zaman sefalet getirdikleri de bilinir. Aslında, goblin demekten ziyade leprechaun (leprikon) denebilir. (Leprikon: İrlanda mitolojisinde yeşil giyinen ayakkabıcılıkla uğraşan yeşil cinlerdir. Özellik olarak dokkaebi ile benzerlik gösteriyorlar. Bakınız Leprikon.


Dokkaebi’nin ilk olarak Silla Hanedanlığı döneminde çıktığı düşünülmektedir. Kore Hükümdarlığı Üç Krallığı dönemindeki “도화녀 비형랑” isimli yazıt, dokkaebi’nin yazılı olarak geçtiği belgelenmiş ilk masal kabul edilmektedir. Kore’nin bazı köylerinde dokkaebi’nin çiçek hastalığı getirdiği düşünülmektedir. Ayrıca dokkaebi’nin tüm deniz canlılarını kontrol etme yeteneğinin olduğu da söylenir. Bu nedenle balıkçığın geçim kaynağı olduğu bölgelerde avlanmaya çıkılırken şans getirmesi ve balıkçıların elleri dolu dönmeleri için insanlar dokkaebi’den medet umarlarmış.

Goblin’lerin / Dokkaebi’lerin Özellikleri



Dokkaebi’nin birçok çeşidi olduğu söylenmektedir. Dokkaebi / Goblin, boynuzlar, pörtlek gözler, büyük ağız, uzun keskin dişler, kıllı vücut ve uzun pençeler gibi dış görünüşleri olan yaratıklar olarak tasvir edilmektedir.


Şimdi, goblin / dokkaebi insan değil bunu anladık. Fakat, canavar demek de biraz ağır kaçabilir. Çünkü canavarlar daha çok korkunç olan ve kötülük yapan canlılar olarak zihinlerde canlanmaktadır. Biz en iyisi yaratık diyelim. Bazen iyilik bazen ise şakalar yapan yaratıklar.

Bir şeyin altını çizmekte fayda vardır. Goblin / Dokkaebi (도깨비) hayaletler ile karıştırılmamalıdır. Çünkü Korece’de hayalet gwishi (귀신) olarak farklı bir kelime ile ifade edilmektedir. Yani tamamen farklı bir şeydir. Hayalet için yaşam ile ölüm arasında bir faza geçmiş insan veya hayvan denebilir. Fiziksel olarak ölülerdir. Fakat goblin / dokkaebi nesnelerden türemiştir ve dünyada nesne olarak var olmaktadırlar. Fiziksel olarak varoluşlarından bahsedilmektedir. Mesela Goblin dizisinde insan olarak hayata geri döndü ve dokkaebi oldu. Zaten dizide de hayalet ile dokkaebi arasındaki fark anlaşılabilir.


Bizim sevimli yakışıklı ajusshi Goblin’imiz bu şekildeydi.
Umarım yazıyı beğenmişsinizdir.
Sıradan bir dizi konusu ve oyuncularını anlatan bir yazı olmaktansa Kore ile ilgili bir şeylerden de bahseden bilgilendirici bir yazı olsun istedim.
Goblin dizisi izlemek için buradan link vermek çok doğru olmaz sanırım. Reklama girmesin. Sizin bildiğiniz dizi izlemek için sık sık kullandığınız siteler vardır diye düşünüyorum.



Goblin Kore Dizisi (Dokkaebi - 도깨비) Goblin Kore Dizisi (Dokkaebi - 도깨비) Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 1/22/2017 Oylama: 5

Hiç yorum yok:

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.