Gyeran-jjim (계란찜) - Haftanın Kore Yemeği (#10)
Bu Haftanın Kore Yemeği genelde kahvaltıda tüketilen ama hemen hemen her öğünde yenilen Kore Yemekleri'nden biri olan olan buharda yumurta veya buğulanmış yumurtayı yazmak istedim. Korece olarak da yazacak olursak Gyeran-jjim (계란찜) şeklinde yazılıyor. Türkçe olarak telaffuzunu yazmaya çalışırsak yazdığım gibi okursanız kerancim şeklindedir.
Bu yemeğin ayrıca videosunu da hazırlayıp youtube'da paylaştım. İzlemek isteyenler için link de bırakıyorum. Hemen yukarıdaki resime veya bu linke https://youtu.be/G8PAWderxJI tıklayarak youtube'da izleyebilirsiniz.
Basit bir tarifi olsa da başarısız olunması ve kıvam tutturulması yüksek olan bir yemektir. Mesela çok kurutulup garip bir hal alabiliyor. Mikrodalga kullanılarak da yapılabiliyor. Damak tadına göre bu tarifi farklılaştırabilirsiniz. Peynir koyan da var farklı sebzeler kullanarak yapan da. Ben klasik tarifi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İşin püf noktası doğru miktarda yumurta kullanmak, ateşin derecesi ve üzerine kapattığınız kapak. Aslında üzerine kapattığınız kapak dersek aslında üstten bir buhar ortamı yaratmayı kastettiğimi göreceksiniz. O halde tarif için gerekli olan malzemeleri listeleyelim. Miktarlar isteği göre değiştirilebilir. Aynı oranda diğer malzemelerde de değişiklikler yapmanız gerekecek.
Buharda buğuluma yumurta tarifi malzemeleri:
- 6 adet orta büyüklükte yumurta
- 120 ml su (yaklaşık 2 çay bardağı-neredeyse yumurta miktarının üçte biri)
- Kabı yağlamak için bir miktar sıvı veya zeytinyağı hatta varsa azıcık susam yağı
- 1/3 yemek kaşığı tuz
- 1/3 yemek kaşığı şeker (isteğe göre azaltabilirsiniz)
- Tercihe göre minik doğranmış havuç ve yeşil soğan da kullanabilirsiniz içine (zorunlu değil)
Doğru Kap Tercihi
Kap tercihi önemli olsa da işinizi görecek büyüklükte herhangi bir kabı tercih edebilirsiniz. Varsa çömlek de olur ama yapışması daha muhtemel ve temizlemesi de zahmetli. O sebeple çelik falan da kullanabilirsiniz. En güzeli Korelilerin kullandığı tarz kaplardan kullanmak. Benim öyle bir kabım olduğu için onu kullanacağım. Biraz yağ ile kullandığımız kabı yağlıyoruz ki yapışmasını mümkün olduğunca engellemeye çalışalım. Kokusunu seviyorsanız azıcık susam yağı ekleyedebilirsiniz bu işlemi uygularken.
Yumurta ve Su Miktarı
Güzel bir kerancim yapmak istiyorsanız yumurta ve su dengesi önemlidir. İlk denemede bu mümkün olmayabilir ama birkaç denemede olayı kapıyorsunuz. Benim seçmiş olduğum kaba yaklaşık 6 yumurta ve 1,5 çay bardağı kadar su (120ml) tam oluyor. Kabın yaklaşık dörtte üçünü dolduracak bir seviyeye kadar yükselmiş oluyor karışımımız. Eğer 3 yumurta kullanacaksanız 60 ml su kullanmanız gerekecek bu da tam doldurmadığınız bir çay bardağı suya denk geliyor.1/3 yemek kaşığı kadar tuz ve şeker ekliyoruz. Yumurtaya birazcık şekeri ben yakıştırıyorum. Tuzu belki size az gelebilir. Damak tadınıza göre tuzu ayarlayabilirsiniz. Ben çok fazla tuz kullanmamaya özen gösteriyorum. Bazen tuz yerine tuzlu karides veya ton balığının sosunun eklendiğini de biliyorum. Eğer seviyorsanız bu şekilde balık aroması da ilave edebilirsiniz.
Kabarması için İyice Çırpın
Bir çırpma teliyle iyice karıştırın. Güzelce kabarması için mümkün olduğunca içerisine hava yedirmek gerekiyor. Bunu için çırpma teliyle mümkün olduğunca yumurtayı havaya kaldırarak çırpmaya çalışın. Şimdiye kadar zor bir yanı yok zaten tarifin.
Karışımı kullandığınız kabın dörtte üçüne çıkacak kadar boşaltın.
Ocağa Alın ve Pişirmeye Başlayın
Orta ateşte pişirmeye başlayın. Aynı zamanda aralıklarla karıştırın. Yumurta pişmeye başladıkça kıvamlanacaktır. Alt üst ederek biraz karıştırın. Biraz katılaşmaya başlayınca zaten fark edeceksiniz rengi değişecek. Yaklaşık %80'e yakın bir pişme oranı yakalayınca, bunu deneyerek elde etmek mümkün, üzerini kapatmak gerekiyor. Ben bir kaseyle üzerini kapatıyorum. Yüksek ateşte pişirmemek önemli. Ne kadar karıştırırsanız karıştırın kenarlarda kalanlar yanıyor ve omletteki o fazla pişmiş tat ve kokusu oluyor. O sebeple orta ateş önemli.
Son İşlem
Üzerine bir kase kapattıktan sonra kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip altını kapatıyoruz. Yaklaşık 1-2 dakika kadar ocaktan almayın. Altı kapalı şekilde dinlenmeye bırakalım ki alttaki sıcak hava yukarıya doğru çıksın ve kabartsın. İsterseniz sıcakken üzerine eriyecek bir peynir mesela mozarella veya dilim peyniri koyabilirsiniz. Yine arzu ederseniz dekor amaçlı üzerine yeşil soğan da ekleyebilirsiniz.
Her zaman olmasa da arada yapıyorum. Fena olmuyor. Pratikte bir tarif. Yumurtayı hep tüketiyoruz. Farklı şekillerde denemek istiyor insan.
Haftanın Kore Yemeği'nde bu yazımda sizlerle Korelilerin beğenerek yediği bir yemek olan kerancim yani buharda yumurta-buğulanmış yumurta tarifini sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bu seride hep maliyeti de paylaşıyordum. Kore'de gittiğiniz bir restoranda bunu bu zamanın fiyatlarıyla ne kadara yiyebilirsiniz bunu da aşağıda paylaşayım.
Maliyet: Ortalama 1 tabak kerancim yani Buharda Buğulanmış Kore usulü Yumurta için, Kore parasıyla değişkenlik gösterse de ortalama 7500 KRW yani kore wonu ödüyoruz. Bunu da Türk Lirasında çevirirsek bugünün kuruyla yaklaşık 51 TL'ye denk geliyor.
Kore hakkında daha fazlası için blogumu ve sosyal medya hesaplarımdan (youtube, instagram, facebook) beni takip etmeyi unutmayın. Aşağıdaki paylaşma seçeneklerinden de bu yazıyı arkadaşlarınızla paylaşabilir bana destek olabilirsiniz.
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil