Samgyeopsal (삼겹살) - Haftanın Kore Yemeği (#1)

Haftanın Kore yemeği serisinin ilk yazısıdır. Elimden geldiğince Kore yemeği tanıtımı yazısı yazacağım. Genelde haftada bir tane yazma düşüncesinde olduğum ve ne kadar yazacağımı bilmediğim bu yazı serisine başlıyorum. Bu yazı serisinde neler bulacaksın? Neyi öğrenecek, neyi öğrenemeyeceksin ondan da bahsedeyim.

Neyi öğrenemeyeceksin: Maalesef bu yazı serisi yemek tarifleri içermeyecek. Maalesef diyorum, çünkü ben yemek yapmayı çok seviyorum. Özellikle Google'dan ve Youtube'dan yemek tarifleri bulup evde kendimce yapmaya çalışırım. Tabii bulabildiğim ve satın alabildiğim malzemeler çerçevesinde tarifi biraz değiştirip, modifiye etmek durumunda kalıyorum (öğrencilik hali). Fakat Kore yemeklerini yapacak veya tariflerini sizlerle paylaşacak kadar bilgili değilim.

Neyi öğreneceksin: Yemeklerin Korece yazılışlarını ve İngilizce karşılıklarını öğrenebileceksin. Özellikle yemeklerin Kore'deki yaklaşık ortalama fiyatını Kore parası (KRW - Kore Wonu) karşılığı olarak yazmaya çalışacağım. Yediklerim arasından bana lezzetli gelen beğendiğim yemekleri vurgulayacak, beğenmediğim yemekleri de belirteceğim. Genelde Kore yemeklerini yerken çekincemiz içerisinde domuz eti olup olmadığıdır. Bununla alakalı olarak bilgim çerçevesinde yemeğin içerisinde domuz eti olup olmadığından da bahsetmeye çalışacağım. Şayet domuz eti kullanılmadan yapılan bir yemekse özellikle belirtecek fakat içerisinde domuz eti olabilecek yemeklerse bunu da belirteceğim. O zaman yazı serisinin ilk yemeği olan ve hepimizin de dizilerde sürekli gördüğü, ağzımızı sulandıran Samgyeopsal (삼겹살) ile yazıma devam ediyorum.


Izgara kokusuyla yağlı domuz göbeği eti dilimi korelilerin gözde yemeklerinden biridir. Bu ultra lezzetli domuz eti (korelilere göre) birkaç marul yaprağı, sarımsak, biber salçası ve korelilerin harika soslarıyla birlikte vazgeçilemez bir tat haline geliyor. Pek sağlıklı görünmeyen samgyeopsal, domuz eti sevenleri için Kore'de iken yeme fırsatını kaçırmak istemeyeceğiniz bir şeydir!

Hep domuz eti şeklinde açıklama yaptım ama yemeğin aslı ve koreliler bu şekilde tercih ettiği için domuz eti olarak ifade ettim. Eğer benim tecrübelerimden bahsetmek gerekirse koredeyken yediğim kadarı ile biraz daha pahalı bir fiyat ile dana eti olarak da yiyebilirsin. İlla ki domuz eti olmak zorunda değil. Şahsen ben dana eti versiyonunu yemiş biri olarak mükemmel olduğunu söyleyebilirim. Koredeyken son 5 günümüzde her akşam yedik.

Fiyatına gelecek olursak aşırı pahalı değil. Çünkü yanında gelen mezeler, atıştırmalıklar ve yeşilliklerle beraber aşırı doyurucu bir hale geliyor. Yalnız çok lezzetli olduğu için fazla yiyebilir, bu da biraz fazla para harcamanıza neden olabilir. Kısacası mangal tadında hatta daha güzel bir lezzet ve deneyim.

Afiyet olsun.

Maliyet: 4 kişi 5 tabak samgyeopsal yiyerek tıka basa doyduk. Biz biraz daha çeşitlendirmiştik ama fiyat tabak başına yaklaşık olarak 8000 wondu. (~ 16 TL)

Kore hakkında daha fazlası için blogumu ve sosyal medya (youtube, twitter, facebook) hesaplarımı da takip etmeyi unutmayın.
Sosyal medya hesaplarında paylaşıp bu yazının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsin.
Samgyeopsal (삼겹살) - Haftanın Kore Yemeği (#1) Samgyeopsal (삼겹살) - Haftanın Kore Yemeği (#1) Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 8/02/2014 Oylama: 5

5 yorum:

  1. Filozofun ÜtopyasıAğustos 09, 2014 2:40 ÖS

    Tabak başına dana eti için 16 tl çok uygun bence, tabi kişden kişye değişir bu ama koreliler genelde domuz tercih ediyor. Fiyatı ve onlara göre lezzetinden dolayı olsa gerek(: Ben bir Türk olarak karşı değilim domuz etine ama henüz tatmadığım bi lezzet olduğu için ben dana etini tercih ederdim. Bu arada bu seriye başlamanız çok iyi olmuş severek takip edeceğim^^

    YanıtlaSil
  2. Ben aslen koreliyim bence güzel olmuş

    YanıtlaSil
  3. Ben kore alfabesini istiyorum yazılışlarını ama bulamadım bundandan anlamadım bana lütfen yardımcı olun

    YanıtlaSil
  4. hangi kursa gidiyorsun

    YanıtlaSil
  5. Vayy korelisin ama gzl turkce konusuyorsun..

    YanıtlaSil

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.