Kpop Nedir?


Kpop nedir diye soranlar var mıdır bilmiyorum ama yine de bu sorunun cevabını vermek ve bir kenara yazmak lazım ki bilmeyen varsa okusun öğrensin. Kpop dinlemedim bilmiyorum demeyen kalmasın. Genel kültürdür nihayetinde.

K-Pop aslında bir kısaltmadır. Korean Pop yani Kore popunun kısaltmasıdır. Korece popüler müziklerin bir arada toplandığı bir müzik çeşidi diyebiliriz. Elektronik, hip hop, rock ve R&B gibi Güney Kore'de ortaya çıkarılan bu müziklere denir Kpop. Bu müziğe ek olarak, K-Pop sanatçılarının giyim kuşamları, tarz ve stilleri Asya'da çok popüler haline gelmiş ve internette neredeyse tüm dünyanın ilgisini çeken bir müzik türü olarak karşımıza çıkmaya başladı Kpop.

Şarkıcılarına idol (ingilizce okunuşu: aydıl) denir ve solo veya grup şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İnternet sayesinde Kpop hakkında her şeye ulaşmak ve öğrenmek mümkün hale gelmiştir. Korece'nin tek kelimesinden bile anlamayan kişilerin Kpop dinlediğine şahit olabilirim ve gözlerimle de gördüm.

Kpop Siteleri

Ne kadar İngilizce içeriğe sahip olsalar da bu siteleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü Kore hakkında Kpop hakkında herkesten önce haberdar olmak isteyebilirsiniz. Birileri Türkçe'ye çevirsin de okuyalım demenize gerek kalmadan linki google translate yapıştırıp çevirtseniz bile anlayabileceğiniz kadar iyi çevirdiğini söyleyebilirim (%50 - %70).


allkpop 

Allkpop kpop hakkında her şeye çok kısa sürede ulaşıp internet alemiyle paylaşan bir haber sitesidir. Bunu siteyi bilmeyen yoktur diye tahmin ediyorum. Bilmiyorsanız da artık biliyorsunuz.


eatyourkimchi 

Eatyourkimchi, iki Kanadalı'nın Kore'ye taşınması ve video çekmesiyle başlayan serüvenleri tamamen Kore hakkında video çekip bundan para kazanmayla devam etmiş bir sitedir. Kendileri şimdilerde bazı sağlık problemlerinden dolayı Kore'ye taşınmış olsalar dahi halen daha bir sürü video ve yazıları var ki çok harika ve bilgilendiriciler. Denemeye değer.


soompi 

Soompi de allkpop benzeri bir haber sitesi fakat soompi'nin en çok dikkat çeken yanıysa forum sitesidir. Forum sitesinde Dünya'nın her yerinden insanlar aktif bir şekilde bu forumu kullanmaktadırlar. Forum sitesinin avantajı merak ettiklerinizi sorabilir ve insanlardan cevap alabilirsiniz. Birçok Korelinin de kullandığı soompi de bir göz atmaya değer açıkçası.


Türkçe Kpop Siteleri

Türkçe olan ve bol bol yukarıda bahsettiğim ve benzeri sitelerden çeviriler yapan birkaç tane site, forum var. Fakat bunlardan bahsetmeyeceğim. Hatta bahsetmek istemiyorum. Nedenine gelecek olursan sanırım internetteki her şeyi istediği gibi kullanabileceğini düşünen bir toplumuz biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.

İnternet dahi olsa hırsızlık hırsızlıktır. Birinin emeğini alıp baştan sona kendi web sitene koyuyorsan ve aldığın şeyin kaynağına en ufak bir yönlendirme yapmıyorsan bu hırsızlıktır. Başkasının emeğini kendi sitene koyup reklamlardan para kazanmaktır. Bir kısmını alıp kullansan ve kaynağa yönlendirsen hiçbir kaybın yok. Daha çok yardımlaşma oluyor aslında. Neyse... Konudan çok alakasızdı bu bahsettiğim ama olsun. Böyle bir durum var bahsetmiş olduk.

Bu sebepten ötürü Türkçe olan sitelerden isim vermeyeceğim. Zaten böyle çook kalabalık olan siteleri ben pek sevmiyorum. En güzeli blogları okumak. Daha samimi geliyor.

Yazıyı sonlandırırken Kpop dediğimiz şey işte böyle bir şey.
Kore müziği, idol, kore popu, gruplar, solo artistler vb. şeklinde özetlenebilir...




Kpop Nedir? Kpop Nedir? Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 8/14/2016 Oylama: 5
Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.