Jjinmandu (찐만두) - Haftanın Kore Yemeği (#8)


Bu Haftanın Kore Yemeği sokak yemekleri arasında görebileceğiniz belki de bildiğiniz mandunun buğulanmış hali olan Jjinmandu (찐만두) anlatmak istedim. Türkçe olarak telaffuzu yazdığım gibi okursanız cinmandu şeklindedir. Türkçe'ye çevirmek gerekirse benim çevirim ile buğulanmış mandu mantıları güzel bir çeviri olabilir.


Mandunun benzerlerine diğer uzakdoğu ülkelerinin mutfaklarında da rastlamak mümkün. Çin'de jiaozi, Japonya'da gyoza olarak mandu benzeri yemekleri görebiliyoruz. Fotoğrafta gördüğünüz tencere tarzı bir aletin üzeri kapakla kapatılıp buhar ile beraber manduları pişiriyorlar. Bu şekilde yapılan manduya da jjinmandu deniliyor.


Tabii değişik değişik, farklı mandular yapmak aşçının hünerine ve zevkine kalıyor. Yapılışı çok zora  benzemiyor. Sanki mantı yapar gibi yapılıyor ama tabii ki Kore Mutfağı olduğu için içerisinin malzemelerini bulmak veya kullanmak bizlere, Kore yemeği severlere kalıyor. Mandunun içerisine domuz eti, soğan, lahana, havuç, şeffaf noodle vb. birbirinden farklı birçok malzeme katılıyor. Yine aşçının tercihine göre içerisinin malzemeleri farklılaştırılabilir.

Maliyet: Ortalama 1 tabak başına bu mükemmel mantı tarzı Kore yemeği, Kore parasıyla 3000 won Türk Lirası ile yaklaşık olarak 6,5 TL'ye denk geliyor.

Bir önceki yazı >>>
My Lovely Girl (2014) - Hangi Diziyi İzliyorum?

Geçen haftaki "Haftanın Kore Yemeği" >>>
Tteokbokki (떡볶이) (#7)

Kore hakkında daha fazlası için blogumu ve sosyal medya (youtube, twitter, facebook) hesaplarımı da takip etmeyi unutmayın.
Sosyal medya hesaplarında paylaşıp bu yazının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsin.
Jjinmandu (찐만두) - Haftanın Kore Yemeği (#8) Jjinmandu (찐만두) - Haftanın Kore Yemeği (#8) Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 10/12/2014 Oylama: 5

2 yorum:

  1. Tayfun müsaadenle bir şey daha eklemek isterim: Kore'ye gelince de çalışmayı elden bırakmamak gerek.Çünkü Koreliler çok çalışkanlar. Haliyle okulları da çok çalışmayı gerektiriyor. Mesela lise son öğrencileri bile evine gece 11'de geliyor. Yani öğrencilerin evi okul burda. Eve sadece dinlenmeye gidiyorlar. Hafta sonları, bayramlarda hatta resmi tatillerde bile lise son sınıf öğrencileri okula gidiyor. Yani kısaca; burda da maalesef her gün çalışmak gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  2. Ne demek tabii ki ekleme yapabilirsin. Ben maalesef ki Kore'de bir okulda eğitim alamdığım için bu durumu çok bilmişyorum ama senin gibi Kore'de okuyan biri bizim için bu tür yorumları değerli. Evet öyle olduğunu okudum ve hatta izlediğim bir Kore dizisi School 2013 (Hakgyo 2013) bahsettiğin durumu görmüştüm.

    YanıtlaSil

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.