Kore Yemekleri Deninlince Akla İlk Gelen ...

http://aeriskitchen.com/
        Kore yemekleri denilince akla ilk gelende bizim ramen olarak bildiğimiz, kimilerinin Türkçe altyazılı izledikleri Kore dizilerinde çevirilen erişte haliyle, kimilerininde(ben mesela) korecesini öğrendiği ismiyle Ramyon (라면) 'dur. Tamam anladık. Neyse, artık herkes bilir ve ister oldu değil mi... Çünkü dizilerde hep görüyoruz. Bir sürü çeşidi var. Mesela bu fotoğrafta 10 çeşit ramyon üst üste dizilmiş :)

         Halen daha yemeyen var mı bilmiyorum. Migroslarda, carrefourda falan satıldığını gördüm. Hatta satın  aldım bile :). Bizim marketlerde satılanların bir çoğu çok kötü maaşesef ama ne yapalım hiç yoktan iyidir. Abi o kadar dizi-drama izliyoruz, canımız çekiyor napalım! Yemeyelim mi?... ;) Valla bir müddet çubuk markarna (spagetti) ile idare edilirde bir noktadan sonra insan gerçeğini yemek isteyior kanımca. Sizinde bu şekilde düşündüğünüzü farz ediyorum.

        Neyse ramyonu geçtim ben. Arada zaman buldukça Kore Yemeklerini ufaktan tanıtayım diyorum. Hep bende çok bilmiyorum. Araştırırken öğrenirim fena mı...
        Şimdi 8-10 çeşit Kore yemeği yemişliğim var. Tadını unutamadığım, hep canımın istediği, hatta benim için harika bir tadı olan; Kore lokantasına beraber gittiğim Türk arkadaşlarımında tadını unutamadığı ve benim en çok sevdiklerim arasında yer alan bir yemekten bahsetmek istiyorum: Kimchi jjigae (김치찌개).


       =>Korelilerin çorbası.
       Bunu sabah-öğle-akşam demeden her daim yiyorlar (bizde öyle değil miyiz? Çorbayı her zaman yiyebiliriz.). Tadı muhteşem. İçinde kimchi, et (domuz veya sığır, ben sığır etli olanından yedim tabii ki), kuru soğan, yeşil soğan, fasülye, mantar, zencefil, sarımsak, susam yağı, soya sosu, biber ve tuz var. Yazdıklarım belki bune dedirtebilir ama şayet bir gün olurda bir Kore lokantasına yolunuz düşerse kimci jjigae yemeden çıkmayın derim. Bence harika ya, harika bir tadı var. 15 kişi beraber gitmiştik Kore lokantasına. Herkes kimchi jjigae yedi ve beğenmeyen kimse çıkmadı.

      Özellikle suyunun tadı harikulade.Yani daha ne kadar tarif edebilirim bilmiyorum. Önünüze sımsıcak, fokur fokur kaynar vaziyette getiriyorlar. Zaten masaya gelirken bir büyü altına giriyorsunuz. Sizi alıp götürüyor.

     Sizde yediğiniz Kore Yemeklerini, sevip sevmediğinizi ve nedenini benimle paylaşırsanız sevinirim.




Kore Yemekleri Deninlince Akla İlk Gelen ... Kore Yemekleri Deninlince Akla İlk Gelen ... Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 5/01/2012 Oylama: 5

6 yorum:

  1. Öncelikle yazı için teşekkürler :)). Benim de birkaç Kore yemeği tatmışlığım var :). Genel anlamda çok çok bayıldığım bir yemekleri olmasa da arada olsa da yesek dediklerim var :). Mesela bulgogi ve bibimhap... Bulgogi sığır etinden yapılan tadı güzel bir yemekti, bibimhapta ortada pilavı ve üstünde envai çeşit sebze bulunan bir yemekti. Bu ikisi en sevdiklerim :). Henüz yazıda geçen çorbayı tatmadım ama :). Onun dışında en başta resmi olan saydam ramyun görünümlü yemek... Adı japche. Evet gerçekten saydam :). O çok dikkatimi çekmişti :). Tadı bibimhap kadar güzel olmasa da yenilebilir... Hoşuma gitmişti :). Onun dışında ramyun'u 3 farklı şekilde tatmak nasip oldu :). 1'i Koreden arkadaşımın gönderdiği... İçindeki sosunda domuz eti olduğunu söylediği için sosu atıp kendim acılı tavuklu bi sos hazırlamıştım. Ve asıl mevzu sos olunca ramyunda Türk yemeklerine çok benzemişti ver gerçekten çok lezzetli olmuştu :D. 2. yediğimi Kore lokantasında yemiştim. Biraz zorunluluktan zira ilk söylediğim yemeği yiyememiştim :D. O daha ayrı bir tatlı ama o da çok güzeldi :). 3.sü'de hazır Ramyunlardan hani şu katılıpta yapılanlardan... Onu pek beğenmedim. Aramam. Mecbur kalmadıkça da yemem hatta :). Ama belki markasındandır diye tahmin ediyorum, birgün başka bir markayı daha deneyip öyle karar vereceğim :). Ve son olarak beni lokantada tekrardan ramyun söylemek zorunda bırakan yemek :). Adını bilmiyorum çünkü lokantanın sahibi menüyü elime vermeden sana bunu vereceğim deyip getirmişti :). Ben de önce içindekileri sorup, sakıncalı bir şey olmadığını öğrendikten sonra kabul etmiştim :). Sığırdan yapılan bir çorbaymış ama yazıda bahsedilen kesinlikle değil... Normalde midemi bulandıracak yemek çok çok çok azdır benim genelde tatlarla çok derdim olmaz ama bu gerçekten hiç uygun değildi. Hatta itiraf ediyorum ağzıma aldığım lokmayı dahi çıkarmak zorunda kalmıştım o kadar :S. Allahtan çevrede arkadaşımdan başkası yoktu ve o da benimle aynı durumdaydı :D. Sonra ismini sordum bir daha yanlışlıkla falan da olsa söylemiyim diye ama unutmuşum adını :). Resmi var ama :). (http://img23.imageshack.us/img23/3622/dsc02903za.jpg) Herkesin damak tadı farklıdır gerçi ama ben önermiyorum bu yemeği :). Bayağı uzun bir yorum oldu :S. Mian :(.

    YanıtlaSil
  2. bizim burdaki migroslarda niye yok ya.çok kıskanıyorum sizi :)

    YanıtlaSil
  3. Yok sorun değil. Japchae benim favorilerimden ya. Ama Kore Lokantasından kore lokantasına fark var diye düşünüyorum. Benim yediğim japchae bildiğin böyle közde yapmışlar gibi 'is' kokuyordu ve ben bayıldım ya. Çok güzel yapmışlardı. Acayip fazla yedim :) Bulgogi ve bibimbap ta yedim. Onlarda güzel. Bence bibimbap ne kadar az yumurtalı olursa o kdr iyi :) Ramyon, evet soslarını döküp su ekliyorsun ama yeni edindiğim bilgilere göre buradaki marketler ile koredeki ramyonlar arasında hiç alaka bile yokmuş. Birinci derece koreli ağzından bu bilgiler :D Bu eklediğin resimdeki yemeği ilk defa görüyorum :)

    YanıtlaSil
  4.  Ya zaten süper tatları yok :) ama insan o kadar görünce dizilerde falan yiyesi geliyor değil mi? Ben uzun süre çubuk makarna ile idare ettim ;)

    YanıtlaSil
  5. 아주 맛있는 요리 김치 jjigae

    YanıtlaSil
  6. Sanırım kore yemeklerinin benim ağız tadımla alakası yok :) birkaç kere markette satılan ramenlerden yedim ama çubuk makarnayı tercih ederim. mesela resimdeki çorbanın tadı güzel olabilir ama o kadar karışık görünüyor ki iştahımı pek kabartmıyor doğrusu :)

    YanıtlaSil

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.