1 Mayıs ...

 
1 Mayıs İşçi Bayramı
Birlik,dayanışmayı ifade eden, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kabul edilen 
1 Mayıs İşçi Bayramınız mübarek olsun :)

          
        Sanırsam bende bir nevi işçi sayılırım. Bir dershanede stajer matematik öğretmeni olarak çalıştığımı hesaba katarsak. Günde 10 saat çalıştırıyorlar. Kısmen işçi kategorisine giriyorumdur heralde :) O halde bugün benim için büyük bir gün olsa gerek. Ne de olsa bayram!... Ama sanki bizim bildiğimiz bayramlar daha farklı kutlanırdı. Herkes bir araya toplanıp nâralar atılmaz ve değişik eylemlerde bulunulmazdı. Bence bayram ifadesi olmamış, yapamamışlar :) Ama tatil olması ne de güzel oldu ya. Oh ne güzel okul yok, iş yok. Keyfini çıkar. Neyse, Google hemen logoyu koymuş. Güzelde olmuş. Bende aldım koydum.
 
       Türkiye'de 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edilmiştir. Bende merak ettim araştırdım azıcık. 1 Mayıs nedir? Ne olmuş? gibisinden. Araştırma sonucu gözüme çarpanları sizlerle paylaşayım dedim bende.
 
       Türkiye'de Kanlı 1 Mayıs diye bir olay var, 1 Mayıs 1977'de 34 kişi hayatını kaybetmiş ve 136 kişi yaralanmış.
Kanlı 1 Mayıs olarak anılan 1 Mayıs 1977 öncesinde 1 Mayıs İşçi Bayramı için hazırlanan,"Dünyayı Avuçlarında Yükselten İşçi" logosu 'Kaynak'
      Dünya'da 1 Mayıs başka ne olarak kutlanıyor diye merak ettim ve biraz internette araştırdım bakın neler çıktı;
  • Beltane: İrlanda'da ve İskoçya'da kelt olma günü diye kutlanırmış. 
  • Lei (garland): Hawaii adasında boynunuza çiçekten yapılmış bir kemer geçirip, şarkılar eşliğinde kutlanan gün. 
      İlgimi çeken bu ikisi oldu. 2-3 tane daha ülke ya da ada var, 1 Mayıs tatil veya bir gün olarak kutlanan ama onlar pek ilgimi çekmedi. Böyle işte. Aslına bakarsanız siyasi-politik konulara girmeden bu yazıyı yazmak epey zor oldu. Kendi düşüncelerimide katmamaya çalıştım. Neden diyecek olursanız, burası bunların yazılacağı yer değil.
 


1 Mayıs ... 1 Mayıs ... Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 5/01/2012 Oylama: 5

Hiç yorum yok:

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.