Dil Bilgisi - `입니다 `, `은, 는`


Dil bilgisine de başlayalım. Formal dediğimiz resmi olarak dil bilgisini öğreneceğiz.
Informal yani resmi olmayanı kendimiz de öğrenebiliriz. Ben formal haliyle öğrendiğim için nasıl öğreniyorsam o şekilde sizlere aktaracağım. Sonuçta bende yeni öğreniyorum. Beraber öğreniyoruz.

`입니다 `  bunu Türkçedeki “-dır, -dir” gibi düşünebileceğimizi söyleyebiliriz. Cümle sonlarında hep kullanacağız. Yalnız `입니다 `  okunuşunu ne kadar “ibnida” gibi görünüyor olsada “imnida” diye okuyor. Aslında nedenini hocamız açıklamıştı ama ben not almamışım hatırlamıyorum. Cümle sonlarına `입니다 `   getiriyoruz dedik. Eğer hece sesli harf ile bitiyorsa `입니다 `  yazıyoruz, şayet sessiz harf ile biterse `습니다 `  yazıyoruz. Örnek vermek gerekirse (kelime manalarını bilmiyor olsakta nasıl yazıldığını görmemiz açısından yazıyorum)

이름은 아이셰입니다. (çe irımın aişeimnida)
갑니다 (kamnida)
입습니다  (ibsımnida)


Ufaktan cümle kurmayı da öğrenelim. İngilizcedeki “-am, -is, -are” gibi benzer bir yapı var  
(`, `). Türkçe olarak karşılığını bilmiyorum galiba yokta. Bu yapıyı özneden sonra getiriyoruz. Şayet kelimemizin son hecesi sessiz ile bitmişse sesli ile başlayacağız yani getireceğiz. Eğer kelimemizin son hecesi sesli ile bitiyorsa sessiz ile başlayacağız yani getireceğiz. Aslında bu bizim altın kuralımız. İleride karşımıza tekrar gelecek. Yani ekleri getirirken sesli ile bitiyorsa sessiz ile başlıyoruz, sessiz ile bitiyorsa sesli ile devam ediyoruz.  Şimdi birkaç cümle kurayım, anlayacağınızı düşünüyorum. Kelimeleri bilmiyor olabilirsiniz sıkıntı yapmayın sadece yapıya odaklanın. Kelimeleri “Kelime Öğrenelim” kısmından çalışıp öğrenerek kendi kendinize cümleler kurmaya çalışın.

타이폰입니다. (çonın taipunimnida) (Ben Tayfun)
이름 타이폰입니다. (çe irımın taipunimnida) (Benim adım Tayfun)
선생님 한국 사람입니다. (sonsengnimın hangug saramimnida) (Öğretmenim Korelidir.)

Açıklayıcı olmuştur diye ümit ediyorum. 
Dil Bilgisi - `입니다 `, `은, 는` Dil Bilgisi - `입니다 `, `은, 는` Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 11/20/2011 Oylama: 5

6 yorum:

  1. Sonunda beklediğim dilbilgisi geldi :)

    저는 수메예 입니다.

    고마워 타이폰 ^^.

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğine sevindim.
    Devamı gelicek :)
    Anlaşılır olup olmadığını bilmiyorum ama
    en iyi şekilde anlatmaya çalıştım açıkçası 수메예 시

    YanıtlaSil
  3. Paylaşımlarınız için teşekkürler :).
    Küçük bir soru?
    Eğer hece sessiz harf ile bitiyorsa `입니다 `  yazıyoruz, şayet sesli harf ile biterse `습니다 ` yazıyoruz.Bu tam tersi olmayacak mıydı? 

    YanıtlaSil
  4. Taipunsshi, imnida hangi tense oluyor? Geniş zaman mı?

    YanıtlaSil

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.