Dil Bilgisi - Soru Soralım - `까`

Korecede soru sormak gerçekten Türkçe kadar kolaydır. "-mı, -mi" anlamına gelen `까` ekini cümlenin sonu koyduğumuz zaman soru sormuş oluyoruz. `입니다 ` derken artık soru sorarken `입니 ` diyeceğiz.

`씨` Bey manasına geldiğini düşünebileceğimiz bu eki kullanıyor Koreliler. Saygıya çok önem veriyorlar.
Örnekler;                               

(Tayfun)타이푼 터키 사람입니까?         >>   Tayfunbey Türk mü?
(Wüe) 한국 사람입니까?        >>    Wüe Bey Koreli mi?
        (Arif)아리프 미국사람입니까?         >>    Arif Bey Amerikalı mı? gibi.
***Edit / Düzeltme: 
Bir arkadaşımızın sorması üzerine hemen buraya eklemek istedim.
`까` Hecesinin nasıl okunacağını yazmamışım. Arkadaş nasıl okunacağını sordu. Arkadaşa bu sorusundan dolayı teşekkür ediyorum.

`까` (kka diye okunur)

Örneğin:

 갑니까? / kamnikka? şeklinde okunur. =  Gidiyor musun?

먹습니까? / mogsımnikka? şeklinde okunur. = Yiyor musun?...
 
***Öncedende belirtmiştim tekrar belirtiyorum okunuşlarını Türkçe yazıyorum. Koreliler Latin alfabesine "Romanization" dediğimiz İngilizce'ye göre okunuşlarını yazıyorlar. Bundan dolayı benim yazdığım Latin alfabesi ile okunuşlarıyla bir Koreli ile konuşmaya çalışırsanız büyük ihtimalle anlamayacaktır. "Romanization" yazılışını yakın bir zamanda yazmayı düşünüyorum.
Dil Bilgisi - Soru Soralım - `까` Dil Bilgisi - Soru Soralım - `까` Biri Kore mi dedi? tarafından üstüne kuruldu. 11/25/2011 Oylama: 5

5 yorum:

  1. 시 bayanlar için de kullanılmıyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Evet bayanlar içinde "시" kullanılmaktadır. Saygımızı göstermek amaçlı türkçedeki bay-bayan gibi düşünülebilir.

    YanıtlaSil
  3. Taipunsshi, 입니까?  ve 습니까? kelimeye birleşik mi yazılıyor ayrı mı?
    Bir de, Koreli arkadaşım 시'nin aslında 씨olarak yazıldığını söylemişti ama sizin hocanız da Koreli bildiğim kadarıyla... Kafam karıştı... Hangisi doğru? :S

    YanıtlaSil
  4.  Ya doğrusu 씨. O zamanlar daha yeniydim ya yanlış yazmışım :( Kusura bakma, özür diliyorum. 입니까?  ve 습니까 birleşik yazılıyor. Ayrı gibi görünüyor ama birleşik yazdım ben onları.

    YanıtlaSil
  5. Kusura bakmak mı :))). Kusura bakacak konumda mıyız sence?? :)). Hem hiçbir zorunluluğun yokken bu kadar uğraşıp bilgilerini bizimle paylaşıyorsun, hem yetmezmiş gibi şahsi sorularımızı cevaplıyorsun :)). Çok teşekkürler :)).

    YanıtlaSil

Copyright© 2011 Biri Koremi Dedi™ Çeviri - Korece Öğrenelim - Kore Adına Birçok Şey. Blogger tarafından desteklenmektedir.